Racisme krijgt rode kaart

Racisme krijgt rode kaart

In Nederland wordt het probleem van racisme steeds meer aangekaart, zo ook bij voetbal. In de NRC van afgelopen vrijdag vertellen 17 voetballers, trainers en officials over racisme in de voetbalwereld.

Op het veld
Van de kleedkamer tot op het veld, racisme blijft terugkomen. Fans die oerwoudgeluiden maken, grapjes van teamgenoten over Zwarte Piet en transfers die niet doorgaan vanwege hun huidskleur. “De eerste keer dat er ‘zwarte aap’ naar me werd geroepen vanaf de tribune, was ik verrast. Aap? Ik?” Aldus Roxanne Hehakaija, straatvoetbalster en tevens ambassadeur bij de respectbeweging.

Niet langer zwijgen
Ook Alami Ahannach vertelt: “Hoe ouder ik word, hoe meer ik me bewust word van racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. Ik merkte het pas echt toen ik in 2011 ging werken bij FC Chabab, een multiculturele club die toen in de Hoofdklasse speelde. Ik herinner me dat onze spelers werden uitgescholden: ‘Vuile Marokkaan, ga terug naar je eigen land.’ Bij een uitwedstrijd maakte het publiek oerwoudgeluiden.”

Urby Emanuelson vindt dat allebei de teams van het voetbalveld moeten lopen: “Ik vind dat als er weer zoiets gebeurt, allebei de teams van het veld moeten lopen. Dat is de juiste actie. Zodat je duidelijk maakt dat dit niet meer te accepteren is. Daar ben ik in veranderd. Ik zal me nooit meer door een voorzitter laten vertellen dat ik het van me af moet laten glijden. Het voetbal leerde ons stil te blijven, maar ik zwijg niet langer.”

Hopelijk creëert hun openhartigheid meer begrip en #respect op het voetbalveld en daarbuiten.

#Voetbal #Rodekaart #Racisme #Multiculturelesamenleving

Een initiatief dat helemaal aansluit bij de overtuiging van #Respectbeweging waarmee we i.s.m. VSBfonds mensen uit alle hoeken van de samenleving willen stimuleren om respect als kernwaarde te borgen in de samenleving.

Foto: Emilio Garcia

Lees hier meer

Partners & Supporters

Breaking news